De biercultuur in België
Waar je bij pils denkt aan Tsjechië, bij weizen aan Duitsland, zijn er bij België waarschijnlijk veel meer stijlen die door je hoofd spoken.
Dubbel,
blond,
tripel,
quadrupel,
saison, voor iedere stijl is er minimaal 1 bier te noemen wat over de hele wereld bekend is. De biercultuur in België geldt dan ook voor de brouwers, maar ook zeker voor de bierdrinker. Het is bij onze zuiderburen bijvoorbeeld heel normaal om tijdens de lunchpauze een ‘pintje’ te pakken. Dat wordt in Nederland toch heel wat minder gewaardeerd.
De Belgische biercultuur staat dan ook op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed en is dat ook door de UNESCO erkend. Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit en het brouwproces in België nauwkeurig wordt gevolgd, daardoor blijven de traditionele bieren van zeer hoge kwaliteit, maar komen er ook steeds meer nieuwe bieren op de markt.
De vernieuwing in het Belgische bierlandschap startte bij de Struise Brouwers. De brouwers uit Vleteren proefden stouts in Engeland en wilden dit ook naar hun eigen land halen, en zo geschiedde. Later volgde brouwerijen als Brussels Beer Project en Galea Craft Beers. Deze brouwerijen brouwen bierstijlen als IPA en stouts en de smaken wijken dus behoorlijk af van de klassieke abdijbieren.
Belgisch bier is een culinaire hoeksteen
Naast het drinken van Belgisch bier wordt het ook heel vaak in de keuken gebruikt. Zo wordt het gebruikt bij verschillende kazen, vooral abdijen gebruiken het hier vaak voor en vrijwel iedere Nederlander kent het bekende stoofvlees wel, waar een donker bier gebruikt wordt voor het vocht bij de riblappen/sukade of wat je dan ook gebruikt.
Vrijwel iedere streek in België heeft ook een eigen bier. Vaak worden die gebrouwen tijdens een samenwerking van de gemeenschap en een brouwerij. De laatste jaren is duurzaamheid ook steeds belangrijker geworden in de Belgische biercultuur. Recycleerbare verpakkingen en nieuwe technologieën voor het waterverbruik worden steeds meer gepromoot. Brouwmeesters geven graag hun kennis door aan een nieuwe generatie en er worden dan ook bij meerdere brouwerijen cursussen aangeboden. Er zijn zelfs universitaire studies en verschillende opleidingen voor mensen die werkzaam zijn in de horeca.
De kennis wordt dus nog steeds verspreid, bij de brouwers, maar ook aan de consumerende kant.
Belgisch bier met spontane vergisting
Een stijl die ook veel wordt toegepast in België is de spontane vergisting. Bij deze stijl, ontstaan in het dorpje Lembeek in de Zennevallei nabij Brussel, wordt gist gebruikt dat vrij door de lucht zweeft en afkomstig is van de boomgaarden daar. Hiervoor worden vaak fruitbieren gebruikt om Lambiek te maken. Door het mengen van verschillende lambiekbieren en die weg te leggen op foeders, grote houten vaten, ontstaat een geuze. Deze hebben vaak een friszure smaak met een droge afdronk. Wereldwijd is er veel vraag naar deze stijl die onder anderen door Boon en Lindemans veel wordt gemaakt.
Top 10 Belgisch bier
Om je keuze makkelijker te maken hebben we de top 10 Belgische bieren die het meest gekocht worden onder mijn biervrienden voor je verzameld in één overzicht. Bekijk de
top 10 België.
Veelgestelde vragen
Welk Belgisch bier is trappistenbier?
Trappistenbier is geen specifiek type bier. Het is abdijbrief gebrouwen in een trappistenklooster door de monnikken. De bierstijlen die er gemaakt worden zijn klassieke soorten zoals blond, dubbel, tripel, saison en quadrupel. Er zijn 5 trappistenmerken in België: Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren.
Wat is het oudste Belgische bier?
Het oudste, nog bestaande, Belgische bier is moeilijk aan te wijzen. Verschillende recepten zijn in de loop van de jaren aangepast en veel abdijbieren zijn in de jaren 50 opnieuw gebrouwd met een recept wat lijkt op een veel ouder exemplaar. De meeste kloosters hebben dan ook een verhaal opgetekend wat niet altijd op waarheid berust. De oudste bieren lijken de bieren met wilde vergisting of saisons te zijn, zoals de Lindemans faro, Oud Beersel Lambiek en Rodenbach. Deze komen alledrie uit de 19e eeuw.
Wat is het beste Belgische bier?
Wat nou echt het beste bier is is natuurlijk voor iedereen anders. Wel zijn er verschillende bierprijzen waar heel veel Belgische winnaars tussen zitten. Wereldwijd is waarschijnlijk de Westvleteren XII de bekendste. Dit trappistenbier is meerdere malen uitgeroepen tot beste bier ter wereld. In België zelf is de Gouden Carolus Whisky Infused als enige bier ooit meerdere jaren op rij als beste uit de bus gekomen tijdens het gerenommeerde Zythos Bierfestival.