Blond bier uit Belgische abdijen
In de Belgische
abdijen werden meestal drie verschillende bierstijlen gebrouwen. Die drie soorten werden uit elkaar gehouden door kruisjes op de vaten. Een enkel kruisje stond voor een enkel/blond, twee kruisjes voor Dubbels en drie kruisjes voor Tripels. Die kruisjes waren gebaseerd op de hoeveelheid mouten in de bieren. Des te meer kruisjes, des te meer mout er was gebruikt. Uit die mouten komen de suikers die alcohol vormen, dus hoe meer mout er wordt gebruikt, hoe hoger het alcoholpercentage.
Enkelbier voor de paters
De Dubbels en Tripels werden gemaakt voor de verkoop en speciale gelegenheden. Het enkel of blond werd door de paters zelf gedronken in de refter, of zelfs als lunch tijdens de vastentijd! Bij deze Blonden ligt het alcoholpercentage dan ook wat lager dan de huidige blonde bieren. Tegenwoordig zijn er wel een paar Enkels te verkrijgen, zo brouwen St. Bernardus en Chimay hun enkelbieren inmiddels voor het grote publiek.
Immaterieel erfgoed bij UNESCO
België wordt wereldwijd geroemd om de biercultuur die daar geldt. De Belgische biercultuur is zo bijzonder dat het in mei 2007 is opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dat gaat dus niet over de bieren zelf, maar echt de cultuur eromheen. Het ontstaan van biersoorten zoals het Blond Bier hoort daar dus wél bij. De bekendste en meest geroemde Blonde bieren zijn dan ook van Belgische makelij. Inmiddels heeft vrijwel iedere Belgische (en Nederlandse) brouwerij minimaal 1 Blond Bier in het assortiment.
Het instapmodel van de speciaalbieren
Zoals al eerder gezegd is Blond Bier een soort poort naar de speciaalbierwereld. Vanaf deze stijl kun je nog heel veel kanten op. Als je wat meer van de Belgische biercultuur wil ontdekken zijn Zwaar Blonde bieren en Tripels zeker aanraders. Deze stijlen hebben een wat hoger alcoholpercentage en hebben qua smaak veel weg van de traditionele Blonde bieren en dan met name de Zwaar Blonden.
Blond bier is de basis
We hadden al eerder vastgesteld dat Blonde Bieren in het begin eigenlijk Dubbel bieren waren, maar dan met bleke mout. De stap naar deze donkere bierstijl is dan ook snel gemaakt. Wil je qua kleur niet veel veranderen, maar wel qua smaak dan is een stap naar IPA of Saison makkelijk gemaakt. IPA’s gebruiken meer hoppen en zijn daardoor (vaak) bitterder, of als je een NEIPA pakt juist fruitiger. Saisons hebben juist weer meer kruidige smaken.
Foodpairing met Blond Bier
Bieren gaan heel goed samen met eten (eigenlijk veel beter dan wijnen), foodpairing wordt dan ook steeds populairder. Door de zachte smaken in Blond Bier is het een ideaal aperitief in plaats van bijvoorbeeld een mousserende wijn. Je smaakpapillen komen op gang en je kan van het eten gaan genieten. Door die zachte smaken is het sowieso een perfecte dorstlesser op een warmere lente- of zomerdag.
Wanneer je een beerpairing wil doen in de zomer, past een Blond bier bijna altijd bij de voor- en hoofdgerechten. De frisse, lichte smaken gaan meestal heel goed samen met de smaken van Blonde bieren. Het is dan bijvoorbeeld ook geen wonder dat de Wit Gold van De Klep in 2023 is verkozen tot het lekkerste aspergebier! Enkele gerechten die goed bij blond bier passen zijn: