Vergisting van zuurbier
Bij veel bieren wordt de giststam Saccharomyces gebruikt. Een gistsoort die goed te controleren is en waarbij je de smaak vooraf goed kan bepalen. Zuurbier wordt heel vaak vergist met de Brettanomyce gist en zijn neefjes Lactobacillus en Pediococcus. Deze giststammen zijn zogenaamde wilde gisten, omdat ze in het wild vaak voorkomen. Veel brouwers proberen deze gisten juist uit hun bieren te houden, omdat ze onvoorspelbare smaken kunnen geven aan je bier. Het is dus belangrijk dat een brouwer zich niet ‘vergist’. Deze wilde gisten geven echter wel veel complexiteit aan het bier. Verschillende smaken volgen elkaar op en kunnen zo ware smaakexplosies teweegbrengen.
Zuurmout
Brouwers die het toch een beetje eng vinden om die onvoorspelbare gistsoorten te gebruiken, gebruiken vaak zuurmout tijdens het maischen. Van iedere graansoort kan zuurmout gemaakt worden, door het langdurig op een bepaalde temperatuur te laten staan, zodat zich melkzuurbacteriën ontwikkelen. Weer die Lactobacillus dus, maar dan omslachtiger.
Soorten zuurbier
De Gueuze is zo ongeveer de bekendste variant voor mensen die graag
zuurbier kopen. Bij deze variant worden verschillende varianten Lambiek bier - bier gemaakt met wilde vergisting uit de Zenne vallei bij Lembeek, Brussel- gestoken in vaten, waarop deze te rijpen worden gelegd. De wilde gisten doen dan nog verder hun werk en zo ontstaan, in combinatie met de houten foeders (vaten), zeer complexe smaken. Vaak heel verfrissend en licht in de alcohol.
Een andere variant is de Gose. Qua naam ligt dit erg dicht bij de Gueuze, maar qua brouwstijl totaal niet. Het bier werd oorspronkelijk gebrouwen met zeer mineraalrijk water uit de rivier die door het dorpje Goslar stroomt. Omdat het bier daardoor te zout van smaak werd, werden zuurmout en kruiden gebruikt om de smaak te balanceren. Ook een zeer complex geheel dus.
Daarnaast zijn er nog IPA’s die door toevoeging van melkzuurbacteriën of zuurmout nóg verfrissender gemaakt worden.
Zuurbier kopen bij Mister Hop
Ook bij Mister Hop kan je uiteraard zuurbier kopen. De Nijmeegse brouwerij
Nevel Artisan Ales doet veel met wilde vergisting. Diepe en complexe smaken voeren bij hen de boventoon. Wil je liever iets klassiekers kan je natuurlijk zuurbier kopen van Boon. Bijvoorbeeld het perfecte huwelijk tussen meerdere jaargangen gueuze: de
Mariage Parfait. Wil je toch die mega frisse IPA, neem dan bijvoorbeel de
Flying Inn Rizoma waarbij de wilde gisten op de frambozen en de zwarte bessen hun werk erg goed gedaan hebben.