Ook bekend als Weizener. Weizen bier is een traditionele biersoort afkomstig uit Duitsland. De Duitsers zullen dan ook zeggen: “Bier zoals bier hoort te zijn”. De traditionele Duitse Weizeners worden dan ook gebrouwen volgens de strenge eisen van Reinheitsgebot.
Witbier en Weizen zijn twee bieren die vaak met elkaar verwisseld worden. Toch zijn het twee compleet verschillende bierstijlen. Weizen betekent namelijk tarwe en heeft niks met de kleur wit te maken. Witbier is echter wel een verwijzing naar de lichte kleur van het bier.
Weizenbier
Weizenbier moet gebrouwen worden met minimaal 50% tarwemout. Hierdoor krijgt het bier ook zijn kenmerkende volle schuimkraag. Daarnaast mag het bier volgens het Reinheitsgebot geen toevoegingen bevatten.
Witbier
Witbier is afkomstig uit België en heeft geen strenge voorschriften wat betreft de toevoegingen aan het bier. Zo zie je vaak toevoegingen van sinaasappel- of citrusschillen. Witbier wordt gebrouwen met ongemoute tarwe.
Puur in zijn eenvoud maar ó zo lekker! Ontdek een stukje Duitse biergeschiedenis. Gebrouwen sinds 1886.
De Blauwe IJsbeer Weijsbeer Bock
De Blauwe Ijsbeer
7.0
/ 10
De combinatie van tarwe- en caramout in een lentebock geeft een zeer aangename zoete frisheid met een fikse volmondigheid.
1
De smaak van Weizen bier
Weizen bier hoort natuurlijk thuis in een echt weizenglas. Alleen dan krijg je de kenmerkende volle schuimkraag die het bier hoort te hebben. Niet alleen de schuimkraag is vol, dat geldt ook voor de smaak. Weizenbier wordt gekenmerkt door een smaak die wat zoeter is in vergelijking met pils en bevat bovendien meer koolzuur. Proef je nog net wat scherper dan herken je ook een klein zuurtje in de ondertoon. Het aroma bevat fruitige tonen van banaan. De gist is een belangrijk ingrediënt voor de smaak van het bier.
Vaak zie je onderin de fles een bezinksel, schenk dit ook altijd mee in je glas. Dit geeft een nog vollere smaakbeleving.
Het brouwproces
Volgens de regels uit het Reinheitsgebot mag een Weizenbier maar vier ingrediënten bevatten, te noemen: gerst, water, hop en gist. Waar bij veel andere biersoorten de Hop een belangrijk ingrediënt is geldt dat voor de weizen in veel mindere mate. Er zijn zelfs Weizen bieren die zonder hop gebrouwen worden. De smaak van Weizen bier is dan ook afkomstig van de gist. Dit zorgt er ook voor dat hij niet bitter is.
Wat is het alcoholpercentage van een weizen?
Een Weizenbier kent doorgaans een alcoholpercentage tussen de 4,5 en 6%. Het is dan ook goed doordrinkbaar en wordt vooral vaak genuttigd bij een heerlijk zonnetje.
Bierpakket Wit
16 Bieren
Een pakket met witbieren. Alsof je RAL 9010 verf in een pakketje ziet dus. Geniet jij ook altijd zo van een Vedett Extra White of Korenwolf op het terras? Dan is dit jouw pakket. Verschillende smaken. Verrassend en verfrissend.
Let op: Wil je dit pakket als cadeau bestellen? Wij combineren (meerdere) pakketten en losse bieren tot 1 pakket. Mocht je naast dit pakket nog losse bieren of andere pakketten bestellen, worden deze samengevoegd.
Broodnodig! Wat je moet weten over de geschiedenis van Reinheitsgebot…
Het Reinheitsgebot is de oudste warenwet die nog bestaat en dateert uit 1516 en vindt zijn oorsprong in het Hertogdom Beieren. Het Reinheitsgebot schrijft voor dat bier alleen gemout gerst, water en hop mocht bevatten. Hier werd later ook nog gist aan toegevoegd en het brouwen met graan was onder speciaal privilege ook toegestaan. Rogge en Graan werden eerder uitgesloten van ingrediënten om bier mee te brouwen zodat er voldoende overbleef om te gebruiken voor het bakken van brood.
In 1987 maakte het Europees Hof een einde aan het originele Reinheitsgebot, een verbod op de import van bier met andere toevoegingen zou de vrijhandel binnen de EU te zeer beperken.
Duits weizen bier, een bier vol traditie
Veel grote brouwerijen van Weizen bier zoals Paulaner en Erdinger die diep verweven zitten in de Duitse biercultuur blijven toch nog vasthouden aan het Reinheitsgebot. Ze zijn namelijk enerzijds trots op deze traditie en hebben daarnaast een gistcultuur ontwikkeld die zorgt voor de kenmerkende smaak van hun Weizenbieren.