Veel mensen zien Pils als gewoon bier en denken daarmee dat pils één van de eerste biersoorten is die ontwikkeld is.
Niets is echter minder waar. Pils is juist een biersoort die pas relatief laat ontwikkeld werd. Om een goede pils te brouwen heb je namelijk een goed controleerbaar proces nodig en dat was pas mogelijk na de industriële revolutie.
Pils is dus een biersoort die redelijk laat op de bierladder geproduceerd werd. Bier behoorde in de tijd van de middeleeuwen tot de eerste levensbehoeften. Het werd dan ook dagelijks geproduceerd. Water werd uiteraard ook gedronken maar dat moest dan wel schoon regen, -bron of smeltwater zijn. Bier brouwen gaat immers gepaard met het koken van water waardoor veel bacteriën dood gaan.
Waarom heet het pils?
Het bier wat destijds gebrouwen werd had echter weinig met pils te maken. De eerste pils werd namelijk pas gebrouwen in 1842 door Pilsner Urquell in het Tsjechische Stadje Pilsen. Hier heeft het bier zijn naam dan ook aan te danken.
Het brouwen van pils
Het lastige van het brouwen van pils is dat je de kleinste smaakverschillen al snel proeft. Pils is daarnaast een ondergistend bier. Dit wordt vergist op lage temperaturen van 4 - 12 graden. Hiervoor heb je koeltanks nodig, dit is ook de reden dat het brouwen van pils pas na de industriële revolutie op gang kwam. Door middel van de koelmachines kon het proces van pils brouwen beter gecontroleerd worden en in grote volumes geproduceerd worden.
Voor elk wat pils! Maar de ene pils is de ander niet. Iedere pils kent een geheel eigen karakter. Onderstaande pils wordt in ieder geval het best beoordeeld.
Weihenstephaner Festbier
Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan
7.2
/ 10
Een volle, rijke en hoppige seizoenslager. Speciaal gebrouwen voor het bierfeestenseizoen. Dit bier laat echt de Beierse manier van vieren zien. Een diepe gouden kleur, geweldige smaak en veel body. Proost!
Pils blijft nog met kop en schouders het meest gedronken bier in Nederland en ligt op zo’n 80% van de totale bierconsumptie.
Er is wel een dalende trend gaande met betrekking tot de consumptie van pils. Deze terugloop is vooral te danken aan de opkomst van speciaalbier en Alcoholvrij bier. Deze laten al een aantal jaren een groeiende trend zien. Zo groeit speciaalbier de 10% van de totale bierconsumptie voorbij.
Wat is het alcoholpercentage van pils?
Het alcoholpercentage van pils ligt rond de 5%. Tegenwoordig vind je echter ook pilsen onder de naam imperial pils, deze bevatten een veel hoger alcoholpercentage tot wel 10%. De ideale drinktemperatuur van een normale pils ligt op de 4-6 graden Celsius.
Het assortiment pils van Mr. Hop
Binnen mijn assortiment ontdek je geen soorten pils die je ook in iedere supermarkt kunt vinden. Je kunt met name verschillende merken pils ontdekken uit binnen- en buitenland die net wat anders zijn als je doorsnee Hertog Jan of Heineken pils.