ZELF BIER BROUWEN

Word een echte brouwbaas!

Willem-Jan Bierbaas Title

Op jou kan ik brouwen 

Leer zelf bier brouwen met dit Brouwbaas pakket van Mr. Hop. 

Tips & Facts

Het bier dat je gaat brouwen valt onde de stijl blonde bieren. Een blond bier heeft vaak een alcoholpercentage tussen de 6 en 7,5%. Als je alle stappen precies goed uitvoert zou je op 6,3% alcohol uit moeten komen. De kleur is geelblond met een lichte vertroebeling en een stevige schuimkraag. Koolzuur is aanwezig maar niet overheersend. 

Vooraf een paar korte tips:

Tip 1 

Hygiëne staat voorop, dus werk schoon. Bacteriën kunnen je bier namelijk aantasten. 

Tip 2

Lees eerst de gehele handleiding door voordat je begint. 

Tip 3

Neem je tijd. Een echte brouwbaas neemt de tijd voor zijn bier. Het brouwen neemt ongeveer 3 tot 4 uur in beslag. 

Stap 2: Voorbereiding 

Bekijk de handleiding voor een volledige uitleg over de voorbereiding. Hier vind je ook een overzicht van de materialen die je zelf klaar kunt zetten zodat niets jou nog in de weg staat om een echte brouwbaas te worden. 

Stap 3: Moutstort en Maischen

Als de temperatuur van het water in de pan de 68 graden Celcius heeft bereikt, voeg je de drie zakken met mout toe. Kijk goed of je pan niet te klein is zodat het geheel niet overloopt.
De temperatuur zal nu iets zakken. Probeer de temperatuur op 66 à 67 graden te houden en roer regelmatig door je moutbeslag. Doe dit gedurende 60 minuten. Je mag de deksel op de pan houden zodat het niet zo snel afkoelt. Zorg dat je in deze tijd niet boven de 75 graden komt. 

Stap 4: Uitmaischen

Om ervoor te zorgen dat het aanmaken van suikers gestopt wordt, begin je met het uitmaischen. Dit doe je door de temperatuur zo snel mogelijk te verhogen naar 78 graden Celcius. Blijf nog steeds regelmatig roeren zodat de temperatuur door de hele pan gelijk blijft. Houd dit 10 minuten lang vol.

Stap 5: Filteren

Monteer het kraantje aan het onderste gat in de brouwbazen-emmer. De rubberen ringen hebben een brede en smalle kant. De brede kant moet tegen de emmer zitten. Zet het kraantje in de dichte stand. Neem een vergiet of zeef die groot genoeg is om de hele berg bostel in op te vangen en zet hem op je brouwbazen-emmer. Giet nu voorzichtig (dus zonder flink te klotsen met je moutbeslag) de inhoud van de pan door het vergiet in de emmer. Het is verstandig om dit op een ondergrond te doen die je gemakkelijk af kunt nemen, want knoeien zul je! 

Stap 6: Spoelen

Neem nu 1 liter gekookt water (eventueel uit een waterkoker) en laat dit voorzichtig over de gehele oppervlakte van de bostel lopen. Zo haal je meer rendement uit je mout en komen er meer suikers in je wort. Let op, langzaam omhoog halen, je zeef met bostel hangt misschien in je wort. 

Stap 7: Koken

Maak de pan waar je zojuist je moutbeslag in hebt gemaischt schoon. Giet het wort voorzichtig over in de schone pan. Gooi nu het vuur maar open, want de temperatuur moet omhoog. Koken dus! Om het sneller aan de kook te krijgen kun je de deksel op de pan leggen, maar let goed op dat de boel niet overkookt. Zet vanaf het moment dat het wort volop kookt een timer op 30 minuten. Een zogenaamde rollende kook is belangrijk. Wanneer het kookt, moet de deksel eraf. In deze fase kook je de ‘schadelijke’ stoffen uit het bier. 

Ondertussen open je de vacuümzak met hop. Verdeel deze over de twee katoenen zakjes. Doe dit voordat de eerste 30 minuten van de kook verstreken zijn.

Stap 8: Hopgift

Na 30 minuten kooktijd wordt het tijd om de hop toe te voegen. Doe de hop vervolgens in het kokende wort en roer goed door het bier heen. Het kan zijn dat de zakjes met hop boven komen drijven. Ze zullen dan iets minder smaak afgeven. Je kan ze onderdompelen met de roerspatel, maar je kan ze ook vooraf verzwaren met de knikkers van je neefje. Zet je timer weer op 30 minuten.

Stap 9: Schoonmaken

Nee, je bent nog niet klaar, maar voor de volgende stap moet wel alles goed schoon zijn zodat je geen infecties in je bier krijgt. Maak daarom de volgende onderdelen goed schoon:
  • Zeef/Vergiet
  • Katoenen doek
  • Deksel
  • Roerspatel
  • Waterslot
  • Thermometer

Zet ook de brouwbazenemmer volledig vol met warm water en doe het laatste beetje reinigingsmiddel erin. Laat dit ook even door het kraantje lopen. Op die manier zorg je ervoor dat de hele emmer van binnen schoon wordt. Als de emmer schoon is hoef je hem niet na te spoelen met water. Het reinigingsmiddel is namelijk voedselveilig.

Stap 10: Koelen

Vanaf dit moment is je bier erg vatbaar voor infecties!
Omdat het bier nu ongeveer 100 graden Celsius is, en gist zijn werk pas doet tussen de 12 en 25 graden Celsius, gaan we het in de pan koelen tot ongeveer 30 graden. Zet hiervoor je gootsteen vol met koud water en houd de pan er in. Om het bier sneller te koelen kun je eventueel ijs toevoegen. Gebruik je thermometer om de temperatuur in de gaten te houden en zorg ervoor dat je bier in beweging blijft zodat de temperatuur gelijkmatig maar snel zakt. Dit kan overigens wel een half uur duren. Heb dus geduld.

Stap 11: Filteren

Voor het filteren zet je je zeef met daarin de katoenen doek op de lege brouwbazen-emmer. Zorg ervoor dat het kraantje dicht is! Giet vervolgens heel voorzichtig een deel van het gekookte wort door de katoenen doek in de emmer. Als de doek niet meer goed doorloopt, zit er bezinksel op. Schraap dit met een schone roerspatel van de katoenen doek af en schud het van de spatel af. Let op, als je met je spatel iets anders aanraakt dan moet je hem weer schoonmaken. Als alle vloeistof in de emmer is gelopen, zou je ongeveer 5 liter jongbier moeten hebben. Tegen de zijkant van de emmer staan maatstrepen. Wanneer je minder dan 4 liter jongbier hebt, vul het dan aan tot 4,5 liter met afgekookt en afgekoeld water. 

Stap 12: Enten

Vervolgens neem je het pakje gist. Knip hem open met een schone schaar en verdeel ongeveer de helft van het zakje over de oppervlakte van het jongbier. Je hoeft dit niet door te roeren. Duw vervolgens stevig de deksel op de emmer. Doe dit zonder de binnenkant van de deksel of de emmer met je handen aan te raken! Duw het waterslot stevig door het gat in de deksel en vul het bakje met water terwijl het losse buisje erin zit. Duw het kapje er stevig op en zet de emmer weg op een temperatuur van rond de 20 graden Celsius.

Stap 13: Geduld

Geduld is een schone zaak. En als je schoon gewerkt hebt en bovenstaande instructies gevolgd hebt, zou je vanaf ongeveer een dag nadat je het bier weggezet hebt bubbels moeten zien in het waterslot. Dit betekent dat het gist aan het werk is geslagen en de suikers omgezet worden naar alcohol. Na ongeveer 12 dagen zal het bubbelen stoppen. Wacht dan nog 2 dagen, zodat je zeker weet dat er geen activiteit meer is.

Stap 14: Bottelen

Hiervoor kun je bierflessen gebruiken die je eerder zelf leeg gedronken hebt of je kunt nieuwe flessen kopen via www.misterhop.com. Als je eigen flessen gebruikt, zorg er dan voor dat je deze eerst goed uitspoelt. Neem een klein slangetje dat over het kraantje heen past. In je emmer is een laagje bezinksel ontstaan. 

Gefelicibierd, Je hebt nu je eerste Mr. Hop bier gebrouwen.



Mr. Hop Brouwbaas pakket - Blond

Word een echte Brouwbaas met dit pakket van mr. Hop. Ik neem je mee in de wereld van bierbrouwen. Volg de 14 stappen in de handleiding en niets staat jou nog in de weg om een echte Brouwbaas te worden. Met dit pakket brouw je 5 liter blond bier. 

Dit Mr. Hop Brouwbaas pakket - Blond bevat:

  • Brouwbazen emmer
  • Hop & hopzakje
  • Geschrote mouten
  • Gist
  • Waterslot
  • Kraantje
  • Schoonmaakmiddel
  • Thermometer
  • Handleiding

Tip: Grote pannen zijn goed en goedkoop te vinden bij de IKEA. Zelfs met een vergiet, waarmee je een groot deel van je moutbeslag al kan scheiden van je wort. 

Officieel beoordeeld en getest

door 7257 Mr. Hop-fans gemiddeld 9.82
10.0
Dennis 14/01/2025
Positieve punten
Zeer snelle levering Goed ingepakt Leuk bierpakket!
Verbeterpunten of tips
Was vooraf niet echt duidelijk welke biertjes in het pakket zaten.
Bekijk alle 7257 beoordelingen