De tips & tricks voor een geslaagde (virtuele) bierproeverij
Het drinken van bier kunnen we allemaal, het proeven van bier is dan weer een hele andere tak van sport. Welke bieren kies je, in welke glazen schenk je de bieren, serveer je er hapjes bij? Zoveel vragen waar je waarschijnlijk niet eens aan hebt gedacht bij het organiseren van een bierproeverij. Wanneer je al tips op deze pagina volgt, kun je er zeker van zijn dat je eigen proeverij een succes zal zijn en zelfs als je de proeverij op afstand van elkaar houdt kun je hiermee een fantastische avond organiseren!
De juiste opbouw van een bierproeverij
Wanneer je een proeverij organiseert, is het belangrijk goed na te denken over de volgorde. Je kunt bijvoorbeeld een opbouw doen in alcoholpercentage, maar denk ook aan de smaak. Drink eerst bieren die lichter van smaak zijn en schakel dan door naar bieren met een uitgesproken smaakpalet.
Iedere perfecte bierproeverij vereist de nodige voorbereiding, zo moet je natuurlijk het nodige in huis halen, of ervoor gezorgd hebben dat alle deelnemers de avond op eenzelfde manier kunnen beleven. Het succes wordt bepaald door de volgende pijlers;
Naast deze vier zaken kun je het net zo ingewikkeld maken als je zelf wilt. Kies je bijvoorbeeld voor een bier/spijs avond waar alle hapjes afgestemd zijn op het te proeven bier? Ga je uitgebreid de bieren beoordelen op smaak, geur en body? Of wil je gewoon samen met vrienden wat nieuwe bieren ontdekken?
Bepaal het aantal personen
Het leukste van een proeverij is natuurlijk het delen van jouw ervaring met de mensen waarmee je de bieren drinkt. Het aantal personen bepaalt namelijk ook meteen hoeveel flessen of blikken je per ronde moet schenken. Met een proeverij gaat het namelijk echt om de smaak en niet zozeer om het drinken. Een bier van 0,3 liter kun je met een proeverij dan ook heel goed over 3 mensen verdelen. Als je een superdikke stout van 13% schenkt, heb je zelfs nog minder nodig per persoon.
Kijk dus goed naar het aantal deelnemers en de bieren die je hebt uitgekozen om te bepalen hoeveel flessen/blikken je echt nodig hebt.
Wanneer je een online proeverij organiseert, kunnen de bieren natuurlijk niet gedeeld worden. Denk er dan aan om minder verschillende bieren te proeven en je doet er vaak ook goed aan om dan niet zo'n zwaar alcoholpercentage te kiezen.
Kleine virtuele tip; bepaal vooraf hoeveel mensen er virtueel aansluiten. Ben je met 4 personen of minder, dan kun je gebruik maken van videobellen via Whatsapp. Ben je met meer dan 4 personen maak dan gebruik van bijvoorbeeld Facetime, Skype, Google Hangouts, Zoom, Microsoft Teams of het tijdens de pandemie populaire Houseparty.
Bieren selecteren voor de bierproeverij
Uiteindelijk draait het om één ding; bier! Wat je gaat proeven ligt aan jullie eigen voorkeur en het doel van de proeverij. Het is net zo interessant om verschillende stijlen te proeven als meerdere varianten van een bepaalde stijl met elkaar te vergelijken.
Ook zou je ervoor kunnen kiezen om bieren uit een bepaalde streek of land te proeven. Veel (kleine) Nederlandse brouwerijen hebben het op het moment bijvoorbeeld lastig door allerlei oorzaken. Met een proeverij kun je een bepaalde brouwerij weer wat meer steunen en je proeft meteen wat ze allemaal in huis hebben.
Een goede stelregel is om te beginnen bij lichtere en frissere bieren en te eindigen met de zwaardere jongens. Mocht je veel drinken van dezelfde stijl, kun je halverwege altijd kiezen voor een licht-zuur bier om de smaakpapillen even te resetten.
Een tweede fijne stelregel gaat over de serveertemperatuur. Vaak staat dat op het etiket gedrukt, maar als het er niet staat kun je ongeveer het alcoholpercentage aanhouden, een bier van 7% op 7 graden en een bier van 12% op 12 graden. Wanneer een bier in het glas opwarmt kun je ook weer smaakveranderingen ontdekken, waardoor je tijdens dat ene glaasje al van alles kunt proeven.
Werk met schoon glaswerk
Wat heel belangrijk is, is geschikt en schoon glaswerk. Want niets is funester voor je bier dan vette bierglazen. Daarnaast heeft ieder biertype zijn eigen glas. Afgestemd om optimaal te kunnen genieten van zijn eigen aroma, smaak en schuimkraag. Een moddervette Imperial Stout uit een pilsglas doet bijvoorbeeld veel kwaad bij de beleving van dit bier. Dit betekent niet dat je alle mogelijke glazen van zolder moet halen!
Een glas dat licht taps toe loopt en op een voetje staat volstaat voor bijna alle bierstijlen. Het enige glas waarmee je altijd goed zit, is uiteraard het Mr. Hop glas of proefglas. Zeker als je kleine hoeveelheden schenkt is het proefglas ideaal. Met een fles van 0,3 liter schenk je zo 3 glaasjes die er voor het oog toch héél vol uit zien!
Hapjes kiezen bij de bierproeverij
Hierin kan je zoveel variëren als je wilt, maar probeer gekruide chips of pittige snacks over te slaan. Deze heftige smaken voorkomen dat je optimaal kunt genieten van de smaak van de te proeven bieren.
Het allerbeste zijn crackers of toastjes zonder beleg omdat deze je smaakpapillen weer neutraliseren. Een borrelplankje met verschillende (droge) worsten en kazen volstaat ook, en maakt je proeverij natuurlijk ook een stuk gezelliger (en lekkerder)
Als je kiest voor schaaltjes nootjes, chips, worst en blokjes kaas is het handig om ervoor te zorgen dat niet alles in één keer op tafel staat. Wanneer één iemand alleen maar zoute chips eet en een ander gekruide nootjes verandert de smaak van allebei totaal, ook ziet het er gewoon net wat minder gezellig uit. Je kunt dus heel goed al van tevoren bedenken welke hapjes je bij welk bier op tafel zet. Als je helemaal gaat uitpakken kun je de hapjes ook perfect afstemmen op de bieren. Heb je tips nodig welke hapjes passen bij jouw bieren? Vraag mijn kompanen om raad en daad.
Nog mooier dan bier drinken is praten over bier. Noteer en overleg samen jullie bevindingen over de kleur, geur en smaak van het bier.
Hoe ruikt het bier?
Hoe ziet hij er uit?
Wat is de smaak?
Is de afdronk zoet of bitter?
Herken je bijvoorbeeld wat de ander ervaart, of heb je zelf een heel andere beleving? Om dit allemaal te onthouden en eerlijk te vergelijken, is het handig en leerzaam om smaaknotities te maken.
Protip 2 succesvolle bierproeverij: Muziek!
Allemaal leuk en aardig zo’n bierproeverij, maar naast bieren, hapjes en gezelschap is er nog een uitermate belangrijke factor: muziek! Veel brouwerijen hebben op hun labels zelf een scanbare Spotify-code gedrukt om in de juiste stemming voor dat bier te komen, maar je staat natuurlijk helemaal vrij om jouw eigen muziek op te zetten. Maak een playlist die de sfeer naar buiten brengt die jij graag wil creëren, een gezellig deuntje werkt dan een stuk beter dan een radiozender waardoor je afgeleid kan worden door het gepraat op die zender.
Protip 3 succesvolle bierproeverij: De besteller is sneller
Als je bij Mr. Hop bestelt, doen wij er alles aan om je bestelling het eerstvolgende bezorgmoment voor je deur te hebben staan. Daarbij krijg je bij je bestelling ook meteen de mogelijkheid om de proefformulieren en jouw eigen Cheat Sheet te downloaden! Met die Cheat Sheet krijg je direct een overzicht van al je bestelde bieren in de volgorde die met het alcoholpercentage oploopt, zo heb je meteen een goede volgorde voor je proeverij. Daarbij staat ook nog wat over het bier geschreven en zie je op welke temperatuur je het moet schenken, ideaal voor een proeverij dus!