Hoe een koninklijk huwelijk leidde tot een uniek festival
Er was eens in een land hier niet ver vandaan een prins. Hij was de kroonprins van de streek en er stond een grootse trouwerij op de planning. De bruiloft moest het allermooiste feest worden wat de mensen ooit hadden gezien. Het grote feest begon pas 5 dagen nadat de kroonprins en de mooie prinses in het huwelijksbootje stapten.Toen werd op een uitgestrekte weide een grote paardenrace gehouden. Het was een feest van 5 dagen lang bij de paardenraces, waar ook al wel wat bier werd gedronken.
Het jaar erna werd besloten dat het nog eens gevierd zou moeten worden, nu niet met de bruiloft als belangrijk onderdeel, maar wel met alle festiviteiten. Het eten, het drinken en de paardenrace. Vanaf toen zou het ieder jaar gevierd moeten worden. In de jaren erna kwamen er kraampjes en attracties op het veld bij, de paardenraces verdwenen, er kwamen grote tenten bij waar duizenden liters bier in de duizenden bezoekers vloeiden en het festival ging nog meer dagen duren.
En ze feestten nog lang en gelukkig.
De oorsprong van Oktoberfest: feiten en geschiedenis
In het kort is dat een beetje het verhaal van het Oktoberfest. Aangezien het geen sprookje is, maar echt gebeurd, zal ik ook nog even de feiten met cijfers ondersteunen.
De eerste keer dat er een festival werd gevierd in München was op 17 oktober 1810, nadat kroonprins Lodewijk van Beieren en prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen op 12 oktober trouwden. Vanaf de 17e was het 5 dagen achter elkaar feest, op dat moment was de paardenrace het belangrijkste onderdeel van het feest. Die race werd gehouden op de Theresienwiese (vernoemd naar de prinses en het Duitse woord voor weide) en sindsdien heet het festivalterrein ook de Theresienwiese.
De groei van Oktoberfest: van lokaal feest tot jaarlijkse traditie
Het festival werd zo goed ontvangen dat een jaar later het festival opnieuw gehouden zou moeten worden. Deze keer werd het georganiseerd door een agriculturele club in Beieren. Naast het festival en de paardenrace werden nu ook veel lokale producten in het zonnetje gezet. Een jaarlijkse traditie was toen ook geboren.
De 4e editie werd afgezet door de oorlogen met Napoleon, maar de jaren erna werd het steeds opnieuw georganiseerd en in 1819 werd het feest door de stad München de hele organisatie overgenomen. Onder de organisatie van de stad kwamen er steeds meer attracties bij en groeide het festival ieder jaar weer wat meer.