Het is vandaag (4 augustus 2023) de Internationale Dag van het Bier! Nou heeft tegenwoordig vrijwel alles een eigen dag, maar bij deze dag wil ik toch wel graag even stilstaan. Want, waarom heeft bier een eigen dag gekregen, waarom is dat vandaag en hoe kun je dat nou het beste vieren?
Het ontstaan van de dag
De eerste keer dat deze dag werd gevierd was in 2007. Het werd destijds al International Beer Day (IBD) genoemd, maar in feite was het een behoorlijk lokaal feestje in een bar in Santa Cruz, California bedacht door eneJesse Avshalomov. Na een kleine speurtocht over deze Jesse ben ik nog niet heel veel wijzer, ik zie dat hij bij bedrijven als Apple heeft gewerkt als Builder of Growth Engines, ik gok daarom ook maar dat hij in 2007 als student een bijbaantje had in die bar in Santa Cruz.
Augustus is een drankdagen-walhalla
Het feit blijft dat International Beer Day daarna wél internationaal is geworden. Tot 2012 was de feestdag ook steeds op 5 augustus, toen kwam men tot het besef dat het vieren van bier op bijvoorbeeld een dinsdag toch wat minder succesvol blijkt te zijn, daarom werd het ook verplaatst naar de eerste vrijdag van augustus. Op die datum is het overigens wel omringd door andere drank-dagen zoals IPA Day op de eerste donderdag van augustus en de eerste zaterdag van augustus is het weer tijd van International Mead Day. Als er een periode is waar je drie dagen achter elkaar kunt drinken zonder daarbij verkleed als piraat een of andere teletubbie bij de schouders moet pakken, maar wel een internationaal feest viert, is het wel het begin van augustus.
Waarom nou precies die dag?
Vanaf 2012 wordt het dus op de eerste vrijdag van augustus gevierd. Dat gebeurt inmiddels ook al in ruim 80 landen, verdeeld over 6 continenten. Augustus is gekozen omdat het dan vrijwel altijd mooi weer is midden in de zomer en omdat het ver van andere feestdagen zou liggen, het feit dat begin augustus ongeveer het mekka voor bier- en aanverwante dagen bleek, werd even vergeten.
Waarom is IBD nou echt bedacht?
Natuurlijk ben ik zeker een voorstander voor het invoeren van een speciale dag voor het door ons meest geliefde drankje, maar heeft het meer redenen dan dat? Jazeker, maar liefst 3 redenen zelfs! Ten eerste om op deze dag met je vrienden samen te komen om samen bier te drinken en te genieten van alle gebrouwen smaken. Daarnaast is het ook de bedoeling om je dankbaarheid naar de brouwers, leveranciers, barmannen, slijters van bier te tonen. De laatste reden hoor je vaak in missverkiezingen langskomen, maar ik heb het nog nooit gehoord in combinatie met bier: wereldvrede. Maar dan door met de hele wereld op één dag samen te proosten, proeven en drinken.
Tips om IBD te vieren
Zo’n dag kun je natuurlijk vieren door een bier te bestellen in een bar en de barman of vrouw uitbundig te bedanken, maar er zijn ook een soort richtlijnen vastgesteld door de bedenkers van de dag. Zo worden deelnemers aangemoedigd om iemand anders een bier te geven, hun dank te uiten aan brouwers, barpersoneel en andere mensen die werkzaam zijn in de bierwereld. Ook word je stevig aangemoedigd om een bier te proberen uit een land of van een cultuur die je nog niet zo goed kent.
Er worden evenementen georganiseerd
Ook worden er altijd wel verschillende activiteiten georganiseerd om International Beer Day te vieren. Zo kan het zijn dat er ergens een Beer Pong toernooi wordt georganiseerd, of dat er ergens zeldzame bieren worden getapt, Pubquizen die puur over bier gaan of bij dat er bij restaurants beer/food pairings worden georganiseerd.
Internationale biertips
Mocht er bij jou nou niks georganiseerd worden, dan kun je natuurlijk altijd nog even spontaan je vrienden uitnodigen om samen bier te vieren. Op zo’n dag als IBD kun je dat natuurlijk het beste doen door een wereldreis door het bierlandschap te maken. Zo kun je van Brazilië (Spartacus) doorreizen naar het noorden om Amerikaanse en Canadese bieren te drinken, vervolgens ga je naar Oceanië om de bieren van Duncan’s en Behemoth te proeven om af te sluiten met een reis door heel Europa. Met o.a. bieren uit Griekenland, Estland, Spanje en Slovenië kun je bijna ieder hoekje van ons eigen continent bezoeken, maar dan vanuit je (koel)kast.