Niets lijkt minder waar. Anno 2020 wordt bier nog steeds in grote mate direct gelinkt aan mannen in plaats van een linkje naar mannen én vrouwen. Toch is er een mooie verandering gaande en worden biervrouwen steeds minder vaak gek aangekeken wanneer ze een goed glas bier bestellen of eigenlijk best veel weten over dat gouden goedje.
Maak kennis met de echte biervrouw
Toch is de verbazing bij het spotten van een echte biervrouw bij lange na nog niet verdwenen. ‘Goh, hoe weet jij dat allemaal?’ of ‘Weet je wel zeker dat dat iets voor jou is?’ en ‘Het biertje is voor meneer?’ zijn mij geen onbekende vragen. Al zo lang als ik mij kan heugen word ik op het eerste gezicht niet meteen serieus genomen als bierliefhebber of later bierambassadeur, kenner, ondernemer. Tot het moment aanbreekt dat we écht over bier gaan praten, dan is men als ze mij nog niet kenden, toch vaak verbaasd. Ergens gniffel ik er stiekem altijd wel om: de kortzichtigheid, zo simpel. Natuurlijk laat ik dat nooit blijken, want vrouwen in bier? Dat moet de normaalste zaak van de wereld zijn en dat laat ik met alle liefde blijken.
Vrouwen als grondleggers van het bierbrouwen
Om meteen maar even de toon te zetten: in eerste instantie zijn vrouwen zelfs de grondleggers van ons geliefde gerstenat. Het brouwen van bier was in de vroege Middeleeuwen namelijk gewoon onderdeel van het pakket huishoudelijke taken, waar de vrouw des huizes zich mee bezig had te houden. Bier was toentertijd nog niet het bier zoals wij dat nu kennen: hop was nog onbekend, de smaak van het bier lang niet zo belangrijk en het alcoholpercentage vrij laag. Bier was namelijk een van de weinige mogelijkheden om op een gezonde en voedzame manier voldoende vocht binnen te krijgen. Dit kwam doordat water veelal geïnfecteerd was. Voor een potje bier moest dit uiteraard gekookt worden en werden bacteriën dus uitgeroeid. En dat konden ze wel hoor die vrouwen!
Toch wordt het tegenwoordig bijzonder gevonden als een vrouw bier brouwt, bier drinkt, bier kent. En waarom nou eigenlijk? Krijgen mannen bij hun geboorte een handje hop mee waar ze de rest van hun leven op kunnen teren? Of is er een buitenschoolse activiteit voor jongens waar ze alles over bier te weten krijgen, en waar meisjes dan niet mogen komen... Dat zou een hoop verklaren, maar voor zover wij weten is dat niet het geval. Mannen hebben op geen enkele manier een voorsprong in bier, sterker nog: vrouwen beleven bier misschien nog wel intenser dan mannen dat ooit zouden kunnen.
Toch wordt het tegenwoordig bijzonder gevonden als een vrouw bier brouwt, bier drinkt, bier kent. En waarom nou eigenlijk? Krijgen mannen bij hun geboorte een handje hop mee waar ze de rest van hun leven op kunnen teren? Of is er een buitenschoolse activiteit voor jongens waar ze alles over bier te weten krijgen, en waar meisjes dan niet mogen komen... Dat zou een hoop verklaren, maar voor zover wij weten is dat niet het geval. Mannen hebben op geen enkele manier een voorsprong in bier, sterker nog: vrouwen beleven bier misschien nog wel intenser dan mannen dat ooit zouden kunnen.
Mannen komen van Venus, vrouwen komen van Mars
De geur- en smaakbeleving van een vrouw is over het algemeen sterker dan die van een man. Diverse onderzoeken wijzen dit al jaren uit met allerlei verschillende verklaringen. Een vrij simpele en plausibele verklaring is dat de man van nature een jager is. Hij jaagt op zijn prooi en verdiept zich verder niet al te veel in de herkomst of mogelijkheden.
De jager draagt de prooi over aan de vrouw, die er weer iets smakelijk van mag gaan maken. Zij heeft zich dus bezig te houden met de structuur, de geur, de smaak en de bereiding van die prooi. Zo zijn deze voelsprieten dus al vanaf beginsel sterker ontwikkeld bij de vrouw. Denk ook maar eens aan een zwangere vrouw: haar geur en smaak staat op scherp tijdens de zwangerschap en zelfs de minste geurtjes en smaakjes kunnen al overheersend zijn.
Uiteraard willen we hiermee niet zeggen dat vrouwen beter proeven dan mannen. Goed proeven en het product écht beleven is een kwestie van oefenen, leren, trainen, ervaren. Of je nu man of vrouw bent.
Weg met het taboe op bier en vrouwen!
‘Ik moest nog aan je denken, ik had zo’n tof bier in mijn glas! Ken je …?’ Het zal je verbazen hoe vaak mensen aan mij (of andere biervrouwen) denken als ze een goed glas bier voorgeschoteld krijgen of weer iets leuks hebben gescoord in de bierwinkel. Persoonlijk vind ik dat het grootste compliment op aarde, want jawel: bier en vrouwen is in dat koppie dus absoluut geen taboe meer. Hoera!
Al vanaf het moment dat ik vijf jaar geleden de ‘professionele’ bierwereld binnenstapte trap ik iedere open deur (als het gaat om vrouwen en bier) keihard dicht. Want het blijkt nog steeds niet vanzelfsprekend te zijn dat vrouwen van bier houden, laat staan veel van bier weten. Eenieder die denkt daar grappig, betweterig of denigrerend over te kunnen doen heeft aan mij een taaie. Want er is genoeg bier voor iedereen. En weet je wat zo leuk is? Bier wordt nog veel leuker als je het deelt, al helemaal met een leuke vrouw!
Bierproeverijen voor vrouwen
Met Beer For Girls richt ik mij op de bierontdekkende of reeds bierdrinkende vrouw. En dat doe ik natuurlijk niet zomaar. Die bierliefhebbende vrouw wil ik aan mijn tafel hebben, ik wil ontdekken waar zij van houdt en wat zij nog kan ontdekken en leren
Tijdens de proeverijen neem ik de deelneemster mee door het brede smaakpalet dat bier hen te bieden heeft, natuurlijk gecombineerd met smaakvolle hapjes en een gezellige ambiance. We koppelen de persoonlijke voorkeuren aan een ‘Beergirl’ zoals Happy Girl, Go Girl, Tasty Girl en Proud Girl bijvoorbeeld. Deze beergirl is vanaf dat moment haar rechterhand in bierland en vanuit die basis kan zij verder gaan ontdekken. In mijn ideale bierwereld staat straks geen enkele beergirl meer vertwijfeld voor het bierschap of aan de bar!