bierjaar 2023
Dat was me het jaartje weer wel. Nou is er natuurlijk genoeg gebeurd in de ‘echte’ wereld, maar ook in de bierwereld wordt er niet stilgezeten. Er zijn brouwerijen verdwenen, sommige die zelfs al jaren verankerd waren in de bierwereld, zoals Anchor Brewing Company en in ons eigen landje bijvoorbeeld Kraftbier.
Daartegenover staan dan wel weer nieuw opgerichte brouwerijen, of flink gegroeide brouwerijen. LOST is bijvoorbeeld in een jaar tijd gegroeid naar een behoorlijke naam. Brouwerijen blijven sowieso veel doorontwikkelen, dat zie je bijvoorbeeld ook bij de brouwerijen die samen in 2023 de Lighttown Brewery zijn gestart. Zo kunnen ze allemaal een hoger volume brouwen en is er ruimte voor nóg meer ontwikkeling.
Het jaar bij Mr. Hop
Ook bij Mr. Hop hebben we niet stil kunnen zitten. Iedere maand hebben we weer een nieuwe box gevuld voor onze Bierclub, die in diezelfde tijd bleef groeien. We zijn bijna het hele jaar bezig geweest met onze Adventskalender, en ik denk dat we op het eindresultaat ook wel trots mogen zijn. Daarbij bleef het met ‘normale’ orders ook nog steeds lekker doorlopen. Ik denk dan ook wel dat je kunt zeggen dat we bij Mr. Hop een mooi jaar achter de rug hebben.
Er is een grote kans dat jij van veel van mijn persoonlijke werkzaamheden hebt gezien. Waarschijnlijk heb je afgelopen jaar minimaal één mail ontvangen van ‘Tijn van Mr. Hop’. Als je ons op Facebook of Instagram (en zelfs TikTok) volgt, heb je mijn gezicht ongetwijfeld ook gezien bij een van de video’s of foto’s. Als je op een doordeweekse dag bij ons de winkel bent ingestapt, heb je datzelfde bebaarde gezicht zelfs in real-life kunnen zien.
Op die socials heb je ook werk van mij kunnen zien, bijna alle foto’s en korte video’s daarop komen van mijn hand. Voor die foto’s ben ik ook wel eens een bos door gestruind, met een camera in mijn hand en een rugzak gevuld met bier. Dat zorgde zo af en toe wel voor verbaasde gezichten bij een voorbij lopend gezin.
Nieuwe brouwtechnieken
Buiten Mr. Hop gebeurt er natuurlijk ook ontzettend veel met bieren, een van de meest opvallende dingen van afgelopen jaar waren nieuwe brouwtechnieken. Vooral bier met Thiolen of Phantasm viel ontzettend op. Eigenlijk is dat een nieuwe techniek binnen het gebruik van hop. Phantasm is een poeder gemaakt van Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc druiven, dat is dus een hopsoort die je dit jaar steeds vaker in bier zag, terwijl het niet eens een hopsoort is. Ieder jaar komt weer het nieuws langs dat de hopteelt tegenvalt, ik juich het dan ook alleen maar toe als er alternatieve manieren worden gevonden om bier van het door ons geliefde hopsmaakje te voorzien.
Phantasm komt ook weer voort uit het thioliseren van hoppen. Dat is een behoorlijk natuurkundig proces waarbij hoppen, mouten en andere planten als basis worden gebruikt. Vooral bij de Nieuw-Zeelandse soorten zitten er thiolen in, bij de een meer dan bij de ander, bij de Sauvignon Blanc druiven bijvoorbeeld heel veel. Later dit jaar zal ik even een stuk schrijven om hier nog wat dieper op in te gaan voor de geïnteresseerden (en ook om het zelf allemaal net wat beter te snappen). Maar wat dit ingewikkelde proces uiteindelijk met het bier doet: gethioliseerde hoppen voegen extra veel fruitaroma’s toe.
Back to basic
Waarbij er steeds meer met hopvariaties wordt gebrouwen en geëxperimenteerd viel het me ook op dat steeds meer brouwerijen teruggaan naar de basis van het bier brouwen: water, gist, hop, mout, zonder verdere toevoegingen. Brewdistrict24 bijvoorbeeld, in 2023 pas begonnen, maar ze brouwen volgens dat eeuwenoude principe en ze krijgen het nog steeds voor elkaar om bijzonder smaakvolle, dikke, moderne bieren te brouwen zoals hun NEIPA en Stout.
Er worden dan ook steeds minder, of zelfs bijna geen bieren meer gebrouwen waar lactose is toegevoegd. Brouwers worden ieder jaar weer beter, waardoor de smaak en het mondgevoel van een Pastry Stout met lactose ook perfect kan worden bereikt met een variant zonder lactose. Dat zie je bijvoorbeeld aan een paar bieren van de Moersleutel. Vroeger was lactose daar bijna een standaard ingrediënt voor bier geworden, nu hebben ze de melksuikers alweer een behoorlijke tijd uit de brouwerij geweerd. Vorig jaar maakten ze ‘Vegan’ versies van eerdere bieren waar wél lactose bij zat. Die ‘Vegan’ versies waren, naar mijn bescheiden mening, zelfs lekkerder dan bieren met lactose. Zonder toevoegingen komen de smaken van de mouten en hoppen toch een stuk mooier naar voren.
Experimenterende brouwerijen
Tegelijkertijd zijn brouwerijen als Dutch Bargain flink blijven experimenteren met nieuwe ingrediënten, die je daarvoor nooit echt in bier aantrof. Daarmee hebben ze wel echt bijzonder gave bieren op de markt gebracht. Met hun Mosselbier hebben ze door het gebruik van gember en verveine het lekkerste witbier gemaakt wat ik in 2023 heb gedronken. Met de Shankankan hebben ze het zelfs voor elkaar gekregen om mijn collega Frank een bier te laten inchecken op Untappd, als enige check-in van 2023, en dan ook meteen met een maximale score.