Als ik op vakantie ben, vind ik het altijd extra leuk om de echt lokale gerechten te proeven. Na een reis door Portugal zijn vooral ‘Leitão da Bairrada’ en ‘Francesinha’ me goed bijgebleven. Nu waren ze allebei bijzonder lekker, maar de Leitão is nogal lastig om thuis na te maken en als je er op Google afbeeldingen van opzoekt zullen veel mensen er überhaupt al geen trek meer in hebben. De Francesinha is wel heel goed thuis te maken en smaakt vele malen beter dan dat het eruit ziet (dat hebben Leitão en Francesinha dan wel weer gemeen).
Geschiedenislesje over de Francesinha
Wanneer de alom bekende tosti een Pokémon zou zijn, dan was de Francesinha de derde evolutie(na een normale ham/kaas en een Croque Monsieur). Het is namelijk een gestapelde sandwich, getopt met een eitje en overgoten met een biersaus. Als je aan de lijn bent, is deze kleine Française dan ook zeker niet aan te raden, of je moet toevallig een cheatday hebben. Dat is trouwens ook meteen de vertaling van Francesinha, schijnbaar is het gerecht namelijk ontstaan door ene Daniel da Silva. In de jaren ‘60 keerde hij terug in Portugal na een tijd in Frankrijk en België te hebben gewoond, hij bedacht een Portugese ode aan de Croque Monsieur: de Francesinha.
We beginnen met de saus:
- Pel en snipper het uitje heel fijn, plet het teentje knoflook, en pliceer* de tomaten. Snijd de tomaat daarna in 4 parten en haal de pitjes uit de tomaat, je hebt alleen het vruchtvlees nodig.
- Zet een sauspan op een klein vuurtje op en voeg de boter toe, als deze is gesmolten voeg je de ui, knoflook en een snufje zout toe.
- Wanneer de ui doorschijnend is geworden voeg je de tomaten en de piri piri saus toe.
- Als de tomaat een tijdje gekookt heeft voeg je het bier, laurierblad, de port en bouillon toe. Roer dat even door elkaar en kook het 10 minuten door. Giet het geheel daarna door een zeef of, stop het in een blender en maak er een egale saus van.
- Schep een theelepel maizena in een schaaltje en voeg daar twee theelepels water aan toe. Meng alles door elkaar en voeg het maizenapapje toe aan de egale saus om die wat dikker te maken.
- Net voor het serveren moet je de saus nog even verwarmen, als je er dan ook nog wat shine aan wil geven kun je er een klontje boter doorheen smelten.
En dan op naar de megatosti:
Zet de saus aan de kant, die mag dus helemaal afgekoeld zijn wanneer je aan de Francesinha zelf begint. Je kunt het geheel ook nog even laten inkoken om de saus wat dikker te maken. De Francesinha kan op héél erg veel manieren worden gemaakt, maar de basis blijft hetzelfde. verschillende sneetjes wit brood met verschillende stukken vlees erop, kaas eroverheen en daar nog een biersausje overheen gegoten. Zo nu en dan wordt het geheel afgetopt met een eitje (dat heb ik nu ook gedaan), maar het kan ook heel goed zonder. Je kunt dus lekker experimenteren met je beleg, toen ik het in Portugal at had ik er bijvoorbeeld nog een vierde stuk vlees bij: Linguica, een Portugese gerookte worst.
Ook kun je het eitje op verschillende manieren toevoegen, zo kun je het geheel eerst inpakken met kaas en dan bovenop een cirkel uit de kaas halen en hier het eitje in schenken om het geheel daarna in de oven te zetten. Of je kiest er, zoals ik heb gedaan, voor om het eitje eerst even te laten stollen in een pan en het daarna bovenop je broodjes te leggen en ook met de kaas in te pakken.
Ook kun je het eitje op verschillende manieren toevoegen, zo kun je het geheel eerst inpakken met kaas en dan bovenop een cirkel uit de kaas halen en hier het eitje in schenken om het geheel daarna in de oven te zetten. Of je kiest er, zoals ik heb gedaan, voor om het eitje eerst even te laten stollen in een pan en het daarna bovenop je broodjes te leggen en ook met de kaas in te pakken.
Hoe maak je een Francesinha?
- Leg eerst je biefstuk ongeveer een half uur in de vriezer, daarna kun je er makkelijker dunne plakken van snijden. Bak de plakken daarna in een koekenpan, ongeveer 3 minuten per kant.
- Snijd de worstjes in de lengte door en bak die ook weer even aan, opnieuw 3 minuten per kant.
- Toast de sneden brood zodat ze lekker knapperig zijn.
- Nu kun je al aan het opbouwen beginnen. Zoals een tosti betaamt begin je met een snee brood, daarop leg je een 100 gram aan plakken ham.
- Bovenop de ham leg je 100 gram van de biefstuk, als het vlees over de randen van het brood gaat snijd je dat er af. Zorg dat alles binnen de randen van het brood blijft.
- Leg er een nieuwe snee brood op en daarop de 100 gram aan worstjes. Snijd opnieuw de uitstekende stukjes eraf.
- Daarbovenop leg je de derde snee brood. Nu begint het inpakken, met kaas. De zijkanten en de bovenkant moet helemaal met kaas zijn ingepakt. Zorg er dus voor dat je twee ingepakte sandwiches hebt.
- Snijd een cirkel uit de bovenste plak kaas en open per tosti één van de eieren om de net gesneden cirkels mee te vullen. Of, bak het eitje kort, leg het bovenop je toast en pak het geheel dan in met kaas.
- Verwarm de oven voor op de grill-stand. Verwarm de saus alvast.
- Plaats de ovenschaal met de sandwiches zo hoog mogelijk in de oven en laat de kaas smelten, zorg er wel voor dat de kaas niet bruin wordt.
- Leg de twee broodtorentjes voorzichtig op 2 borden en giet er de hete saus overheen.
- Serveertip voor de hele grote eters: omring de Francesinha met versgebakken frietjes en serveer er wat saus bij (als je nog over hebt natuurlijk). Zo wordt het in Porto ook vrijwel altijd geserveerd.
- Bom apetite!
*Pliceren betekent ontvellen. Het makkelijkst is het om ruim water te koken en de onder- en bovenkant van de tomaten in te snijden met een klein kruisje. Wanneer het water kookt dompel je een tomaat even onder, een seconde of 10 tot 20, daarna spoel je hem meteen af onder koud water. Dan kun je het velletje er vrij makkelijk afhalen.