De smaak van herinnering
Vrijwel overal op de wereld wordt bier gedronken, of ze het nu bier, beer, pivo, cerveza, birra of öl noemen. Zelfs op Antarctica is wel eens een bier gebrouwen. Aangezien je op onze website zit is de kans dan ook groot dat je tijdens een reis ooit een lokaal bier hebt gedronken wat je in Nederland niet in de winkel kan aantreffen. Daarbij is de kans ook ontzettend groot dat je die bier(en) wel heel goed vond smaken. Zo goed dat je er een hele krat van hebt ingeslagen om aan je vrienden te laten proeven en om er zelf ook nog eens van te gaan genieten.
Vakantiebier thuis drinken
Je hebt een groepje vrienden bij je thuis uitgenodigd. Je bent alle wilde verhalen van je vakantie aan het vertellen om te eindigen bij dat hoogtepunt: het lokale bier. Je hebt ervoor gezorgd dat de bieren op precies dezelfde temperatuur zijn als dat je ze de eerste keer proefde en met een passend achtergrondmuziekje probeer je dezelfde sfeer na te bootsen. Ook aan de juiste hapjes heb je gedacht, niets staat het euforische moment meer in de weg: proeven.
De bieren worden geopend en de eerste aroma’s komen je neus al binnen. Je schenkt de bieren op de juiste manier in. Het label is hetzelfde als op je reis, de temperatuur klopt precies, je glas is brandschoon, toch voelt het niet hetzelfde.
De geur die je nu ruikt is niet zo fris als de eerste keer, de kleur is niet zo uitgesproken en zelfs het geluid dat je hoorde toen het bier openging klinkt doffer dan tijdens je vakantie. Het bier wat je tijdens je vakantie onder de beste bieren die je ooit op had schaarde valt nu flink tegen. Je kijkt naar je aanwezige vrienden, gaan ze eerlijk zijn of ervaren zij het bier net zoals jij dat deed op vakantie?
Je omgeving heeft invloed op je smaakbeleving
Vrijwel iedere bierdrinker heeft zoiets wel meegemaakt. Een bier wat je voor de eerste keer proefde en waar je een mooie herinnering aan koppelt. Je dronk een pils naast het Colosseum toen je net de marathon van Rome had gelopen. Dat ene zure bier toen je net met de brouwer had staan praten op een bierfestival. Of die moddervette stout die je samen met wat vrienden dronk tijdens een gezellig weekend weg. Wanneer je dat ene bier nog een keer drinkt, in een andere omgeving, met andere mensen en een geheel andere ambiance kan het compleet anders smaken.
Dat kan trouwens ook de andere kant op werken. Persoonlijk vind ik bijvoorbeeld het wereldwijd bekendste Nederlandse bier niet te hachelen. Maar, als ik het op een festival in een plastic beker uitgeschonken krijg, is het opeens een van de beste bieren van de wereld. Wanneer ik een week later bij een vriend op bezoek ben en hij heeft alleen maar datzelfde bier in huis, dan heb ik liever een glaasje water.
Aan smaak valt niet te twisten
De kwaliteit van smaak van een bier is dan ook zeker niet objectief vast te stellen. Je eigen beleving wordt ook altijd van allerlei kanten beïnvloed. Of het is je werkelijke drinkplek, de mensen met wie je bent, hoeveel bier je die dag al op hebt, de temperatuur van het bier, hoe je week is geweest, wat je al eerder over het bier gehoord hebt. Echt ieder zuchtje wind kan de ervaring van een bepaald bier veranderen. En dat is maar goed ook.
Je moet er toch niet aan denken dat je al die heerlijke bieren in een steriele omgeving drinkt. Dat je in een witte, geluidsdichte ruimte gaat zitten, waardoor je het bier letterlijk door je slokdarm hoort stromen. Dat je buiten die ruimte geen enkel bier mag drinken, en dat je mentale gesteldheid ook bij ieder nieuw bier exact hetzelfde moet zijn. De lol van het drinken zou er dan toch wel vanaf zijn.
Imperfectie maakt perfect
Wrijving geeft immers glans, en zonder imperfectie kan perfectie niet bestaan. Cabaretier Tim Fransen ziet dat bijvoorbeeld aan de Nederlandse tomaten, gegroeid in een ‘perfect-geconditioneerde ruimte’ in het Westland. Maar de tomaten die je eet op je vakantie in een Mediterraans gebied, smaken duizend keer beter. Juist door de beestjes en weersomstandigheden waar de tomaten in groeien.
Ik trek dat graag door naar de beleving van bieren, waar een bepaald bier op een wit tuinstoeltje bij een Portugees restaurant perfect smaken, kan het in je eigen woonkamer zomaar veranderen in iets wat je het liefst zou wegspoelen.