2022 een voltijds bierjaar
2022 was het eerste jaar dat ik vrijwel iedere dag met bier bezig ben geweest. Doordeweeks op het Mr. Hop Headquarters in Venray en buiten werktijden ben ik vaak op veldonderzoek of werk ik thuis nog even door. Als je het zo noemt klinkt het toch een stuk professioneler wanneer je ergens bier staat te drinken (gratis tipje als je toevallig ook werkzaam bent in de bierwereld).
Tijdens het werk ben ik veel bezig geweest met onze eigen Bierclub, social media, namen en teksten verzinnen voor onze eigen labels, af en toe wat klantenservicewerk, tekstjes schrijven en de winkel draaiende houden. Best een lang, afwisselend lijstje zoals je ziet, het fulltime met bier bezig zijn bevalt me dan ook heel goed. Ik zal even wat uitgebreider ingaan op mijn werkzaamheden en ook meteen uitlichten wat mij afgelopen jaar is opgevallen.
Zorg ervoor dat je meer ruimte voor blik hebt
Als je nu door een winkel loopt of in onze webshop zit te scrollen zal het je direct opvallen hoeveel blikken er staan. Vorig jaar zei ik al dat dat er meer zouden worden en die verandering is ook zeer duidelijk te zien. In de toekomst zal de verschuiving van fles naar blik ook alleen maar doorzetten. Zeker wanneer het statiegeld op blik wordt ingevoerd. Eerder zou dat al op 31 december 2022 zijn, maar inmiddels is het naar 1 april 2023 verschoven. Daarbij ben ik dan vooral benieuwd hoe het gaat met de blikjes inleveren, maar daar gaan we zeker achterkomen.
Hypebieren, nieuwe ingrediënten en alle andere trends
De inhoud van de bieren laten ook weer wat opvallende trends zien. Zo viel het me op dat er steeds meer bieren worden gebrouwen met granen die je niet per se in bier zou verwachten, zoals quinoa, boekweit en emmer. Ingrediënten die je niet eens zo heel lang geleden nooit zou vinden op het ingrediëntenlijstje van een bier.
Dit jaar heb ik sowieso verschillende bieren geproefd met smaken die je een aantal jaar geleden nooit in de schappen zou zien staan. De Pastry Stouts zijn hier natuurlijk al wel langer mee bezig, maar dit jaar heb ik boterbabbelaars, Cadillacs en stoofperen op in biervorm. Ook proefde ik een bier met daarin een schimmelcultuur die ervoor zorgde dat het een soort vloeibare blauwschimmelkaas werd. En dan heb ik ook nog eens verschillende Smoothie Sours op waar de keg op twee meter hoogte werd gehouden om de dikke vloeistof uit de tap te laten komen. En dit jaar dronk ik mijn eerste soft serve bier, oftewel een Pastry Sour die vanuit een slushy machine werd geschonken.
Mijn Year In Beer volgens Untappd
Voor mijn Untappd was het weer een heel mooi jaar, weer 150 meer dan in 2021. De bierstijl die ik afgelopen jaar het meest heb gedronken was Pilsner - Other en dat komt puur en alleen door het feit dat ik bijna bij de Century Club zit met de Hertog Jan Pilsener. Zoals je aan de bijzondere smaken die ik net noemde al ziet, heb ik gelukkig wel wat meer verschillende soorten bier op. 138 stijlen om precies te zijn. De bieren die ik het hoogst heb beoordeeld laten meteen zien waar ik van houd. 4 moddervette stouts, waaronder een BCBS, en 2 IPA’s van Tree House. Bieren die vol met smaak zitten, niet heel erg vriendelijk voor de portemonnee zijn, maar wel heel lief voor de smaakpapillen.
Prijsveranderingen in bier
Daarop voortbordurend viel het helaas ook op dat de prijzen behoorlijk zijn gestegen. Iedereen heeft natuurlijk gemerkt dat de dagelijkse boodschappen en de energierekening behoorlijk wat duurder zijn geworden en bieren hebben die dans helaas niet ontsprongen. Tijdens de Corona-pandemie waren er al veel prijsstijgingen doorgevoerd, maar door de oorlog in Oekraïne zijn de prijzen voor helemaal omhoog geschoten. Grondstoffen voor bier werden duurder, maar ook de prijzen voor glas en aluminium stegen mee. Net noemde ik de stijgende energierekeningen al en helaas zijn die van brouwerijen ook flink duurder geworden. Eigenlijk kun je wel zeggen dat ieder aspect van het bier brouwen duurder is geworden afgelopen jaar. Gelukkig voor ons als bierdrinkers worden de stijgende prijzen redelijk beperkt in de winkels, als alle hogere kosten doorberekend zouden worden, zouden de bieren namelijk nog vele malen duurder zijn.
Crowdfundings en nieuwe brouwerijen
De stijgende prijzen zijn verschillende Nederlandse brouwerijen ook te veel geworden bleek dit jaar. Er zijn meerdere brouwerijen failliet gegaan en er zijn brouwerijen die hebben gekort op personeel om wat minder uitgaven te hebben. Desondanks heb ik ook weer meerdere crowdfundacties gezien waarbij in korte tijd het benodigde bedrag ruimschoots behaald werd. Dat zijn dan vaak de al gevestigde namen zoals Frontaal, maar ook zeker 100 Watt, Van Moll en Stadsbrouwerij 013, die in februari samen gaan beginnen met een nieuwe brouwerij onder de naam Lighttown Brewers. Door al deze plannen kunnen onder anderen deze vier brouwers de komende jaren nog véél groter worden dan ze op dit moment al zijn.
Ik verwacht dan ook dat dit een beetje de trend gaat worden de komende jaren. Brouwerijen die hun naam al redelijk hebben gevestigd zullen groter worden, met de fanschare die ze inmiddels hebben opgebouwd en vaak door middel van crowdfunding ook echt betrekken bij hun groei. Daartegenover staan de kleine, nieuwe brouwerijen. Voor hen is het al langer lastig om hun brouwerij echt te vestigen in de bierwereld in Nederland en ik denk dat dat er niet bepaald makkelijker op gaat worden. Nieuwe brouwerijen moeten dan ook steeds meer écht iets kunnen toevoegen aan de bierwereld, dus stijlen die nog niet veel gemaakt worden en vooral van ontzettend hoge kwaliteit zijn.
Tallin Craft Beer Weekend
Zoals ik al had gezegd was 2022 het eerste jaar dat ik fulltime met bier bezig ben geweest, daar heb ik dan ook meteen flink wat voordelen van ondervonden. Het grootste cadeau was een reis naar Estland met mijn collega opperbierbaas Frank. Mr. Hop is een trots Põhjala Ambassador in Nederland en we bleken zelfs de best verkopende te zijn! Als supertoffe prijs kregen we een vlucht naar Tallinn, hotelovernachting, een rondleiding door de (verbazingwekkend schone) brouwerij en kaartjes voor het Tallinn Craft Beer Weekend.
We begonnen onze reis vanuit Eindhoven, want dat is voor ons het dichtstbijzijnde vliegveld, dat we dan met een ‘kleine’ omweg in Tallinn aankwamen namen we voor lief. We vlogen namelijk via Bergamo, dus we zijn bijna 12 uur onderweg geweest, als ik ooit nog terug naar Estland ga kies ik toch maar voor een rechtstreekse vlucht vanaf Schiphol.
Maar goed, daar aangekomen was het wel één groot feest. We begonnen in de taproom van Põhjala in de avond voor ons ‘diner’, wat bestond uit beef jerky en het eerste bier van het weekend. De volgende dag liepen we eerst door het Middeleeuwse centrum om daarna de tour door de brouwerij te krijgen en vooral het hoofdprogramma van het weekend: het bierfestival. Twee dagen lang bieren proeven. Het concept van het festival is er een die we hier (enigszins in de buurt) alleen kennen van Billie’s Craft Beer Festival. Je gaat naar binnen en je krijgt een proefglas waarmee je alle bieren kunt proeven. Geen gehannes met muntjes of je pinpas. Alleen voor een glaasje fris en een bordje eten moet je nog bijbetalen. Tijdens die twee dagen heb ik mijn Untappd dan ook flink gespekt. Mijn favoriete bier van het festival was van de kleine Estse brouwerij Käbliku Pruulikoda, namelijk de Penumbra Laphroaig BA. Dat liet maar weer eens zien dat er naast Põhjala nog wel meer brouwerijen in Estland zitten die fantastische barrel aged bieren kunnen afleveren.
De locatie van het festival is trouwens ook nog wel het vermelden waard. Het was namelijk in een oude fabriek. Daarbinnen leek het alsof je in een steampunk wereld was, de eerste hal was gevuld met allerlei stalen buizen, wielen en radertjes. Onder al dat staal stonden alle brouwerijen hun bieren te tappen, halverwege de dag kwamen er nieuwe bieren aan de tap te hangen, waardoor je de hele dag door nieuw spul kon proeven. Na in een weekend bijna 100 bier te hebben geproefd vlogen we weer terug, opnieuw met een tussenstop in Bergamo, met veel inspiratie voor nieuwe brouwerijen en bieren waarvan we er een heel aantal dit jaar hebben binnengehaald. We hebben helaas nog geen manier gevonden om de bieren van Käbliku hier te krijgen.
De Mr. Hop Bierclub, ons bierabonnement
Een groot deel van mijn werkzaamheden van 2022 was het opzetten van onze abonnementsdienst, de Mr. Hop Bierclub. Als je lid bent van die club krijg je iedere maand 10 bieren die wij nieuw in het assortiment hebben. De stijlen bewegen mee met de seizoenen, zodat je echt allerlei soorten bij je thuis bezorgd krijgt. Frank en ik zijn allebei vanaf het eerste moment lid, wat ons extra motivatie geeft om iedere maand de tofste bieren in het pakket te stoppen.
Voor die box nemen we ook maandelijks een video op waarin we 3 van de 10 bieren proeven. Die video’s nemen we eigenlijk altijd in de ochtend op, daarna mag ik dus nog lekker een hele dag werken. Bij de eerste video’s was dat goed te merken, aangezien we er toen nog voor kozen om een bier opnieuw te proeven als er iets niet goed was gegaan. Bij de eerste video is dat meerdere keren gebeurd, het eerste bier hebben we toen dan ook 3 keer geproefd en de keer die we goedkeurden hadden we opgenomen nadat we de andere bieren al op hadden. Tegenwoordig maken we one-takers en schrijven we ook geen scripts met daarin de informatie over de bieren. We proeven een bier, vertellen er iets over uit onze blote koppies en maken een paar flauwe grappen. Dat blijft, net zoals termen als tweeschijn, mondgevoel, viscositeit en ook gewoon ‘lekker’.
‘Bierfluencer’ van Mr. Hop
Naast die box ben ik afgelopen jaar ook veel meer bezig geweest met Social Media. Vrijwel alle foto’s, video’s en begeleidende tekstjes die je op ‘de socials’ hebt kunnen zien kwamen van mijn hand. Heel tof om te doen, aangezien ik sowieso heel geïnteresseerd ben in fotografie en film.
Ook heb ik verschillende teksten en namen voor ons zogenoemde ‘white-label bieren’ mogen bedenken. Dat waren afgelopen jaar grote flessen met blond bier en blikjes met een dryhopped tripel. Met die namen konden we lekker inspelen op actualiteiten en feestdagen, komend jaar mag ik dus weer lekker woordgrapjes gaan bedenken voor onze eigen bieren.
Veel drinkplezier gewenst en natuurlijk: Happy New Beer!
Veel drinkplezier gewenst en natuurlijk: Happy New Beer!