Het ging alle kanten op
Dat was me het bierjaartje weer wel. Dit jaar zijn er heel wat brouwerijen gegroeid, overgenomen of helemaal omgevallen, maar tijdens al die bewegingen is de belangrijkste factor gelukkig gebleven: bier. Dat bier komt dan in allerlei geuren, kleuren en smaken voorbij. Waar het me vorig jaar opviel dat brouwerijen steeds meer teruggrepen naar bekende smaken en stijlen, is er dit jaar, naar mijn idee, weer veel meer geëxperimenteerd. Van blauwe pastry sours die zijn gemaakt met superfood, tot groene gummy bear NEIPA’s die zoet ruiken, maar bitter smaken. Bieren waarvan de mannen uit een van m’n bierclubjes zouden zeggen: “Dit is geen bier”.
Andere brouwerijen die we kennen van hun moderne IPA’s en dikke Stouts gingen juist weer vaker de andere kant op experimenteren. Met stijlen als witbier, Quadrupel en Tripel tot gevolg. Deze bieren hadden dan wel in vrijwel ieder geval een minder traditionele hop- of moutsamenstelling, waardoor de smaak nog wel dichtbij de bekende smaken van de brouwerijen bleef.
Een reis over de bierwereld
Persoonlijk ben ik in 2024 letterlijk de wereld rondgevlogen en heb dan ook in behoorlijk wat landen van het lokale aanbod kunnen proeven. Om je niet te vermoeien met een reisblog van 20 pagina’s, zal ik een aantal hoogtepunten uitlichten.
Tallinn Craft Beer Weekend
Een van de eerste (biergerelateerde) hoogtepunten, had ik in Tallinn. Dit jaar ben ik namelijk voor de tweede keer naar het Tallinn Craft Beer Weekend van Põhjala geweest. Hier komen allerlei internationale topbrouwerijen en wordt er gewerkt met een all-inclusive principe. Je komt binnen, ontvangt een proefglas en wordt losgelaten op alle mooie bieren. Alleen voor frisdrank en eten moet er dan nog betaald worden. De tijd vóór het festival benutte ik om de brouwerij te bezoeken, tap-take-overs uit te spelen en natuurlijk ook om een rondleiding door het oude stadscentrum mee te pakken. Er moet ook wel wat geleerd worden als je in zo’n historische stad bent. Tallinn is sowieso een aanrader om ooit te bezoeken, met of zonder bierfestival.
Pubcrawl door Londen
Daarnaast ben ik ook in Londen geweest en heb daar meerdere toffe pubs bezocht. Van de oudste pubs tot de modernste craft beer brouwerijen aan de Bermondsey Beer Mile. Als je dit nog niet kent: onder het spoor dichtbij de Tower Bridge vind je tientallen pubs van brouwerijen. Alleen al voor deze Beer Mile (en de Blackhorse Beer Mile in het noorden van Londen) ga ik snel weer terug naar de Britse hoofdstad.
Bier in het verre Oosten
Waar ik na dit jaar ook zeker nog een keer terug wil is Japan. Daar ben ik namelijk in ruim 3 weken doorheen getrokken in de supersnelle treinen. Nou heb ik hier niet de meest exclusieve en gave bieren op, maar er is wel heel veel te vinden. Zo heb ik bij een aantal brewpubs gezeten om hun eigen bieren te proeven. Vaak waren dat de stijlen die we hier ook wel kennen, maar ik heb er ook een aantal echt Japanse bieren kunnen proeven. Zoals bijvoorbeeld meerdere Japanese Lagers (met rijst), Happoshu (leuk voor de Style badge op Untappd, minder leuk voor de smaak) en Koji of Ginjo bier. Dat is een bier dat gemaakt wordt met technieken die bekend staan voor het maken van sake (rijst en koji, een Japanse schimmel) en vaak hoppen en gisten uit Europa en Amerika.
De bieren die ik echt de moeite waard vond, heb ik helaas niet naar Nederland kunnen halen. Voor een echt goede communicatie met de brouwers bleek mijn Duolingo-streak toch niet voldoende.
Festivals in de lage landen
Naast TCBW heb ik ook hier in de buurt nog meerdere bierfestivals bezocht. Van kleinere, lokale festivals tot Van Moll Fest en Billie’s Craft Beer Fest in Antwerpen. Ieder festival heeft dan toch ook weer zijn eigen charme, waardoor het altijd de moeite is om een bierfestival te bezoeken.
Echt trends van bierstijlen zijn me daar niet opgevallen afgelopen jaar. De brouwerijen waar de laatste jaren dikke rijen stonden, hadden dat nu ook. Als er een scherm was met daarop de Untappd-scores van bieren, dan zag je altijd dat er een rij ontstond zodra een bier een hoge score kreeg. Exclusieve flessen kregen direct tientallen dorstige mensen met FOMO op bezoek en de specials uit slushy-machines waren al leeg voordat je het echt doorhad.
Op alle festivals waren het dan ook dikke stouts en Smoothie Pastry Sours waar het meeste over gepraat werd. Daar is dan ook vrij weinig in veranderd, al viel het me wel op dat steeds meer brouwerijen ook bieren met een wat lager alcoholpercentage wat vaker op het menu zetten.
Lichtere bieren zijn een hit
Dat er steeds vaker lichtere bieren te vinden zijn op festivals, is denk ik een gevolg van de populariteit van Untappd. Wanneer een brouwerij stijlen brouwt waar ze niet om bekend staan, is een festival waarschijnlijk ook de beste keuze. Je weet welk publiek er op het festival afkomt en je kunt ze nog wat tekst en uitleg geven over de bieren. Als hetzelfde bier bijvoorbeeld in een adventskalender of iets dergelijks terechtkomt, heb je zelf veel minder controle over de uiteindelijke score. Zowel brouwerijen als consumenten laten zich dan ook heel vaak leiden door Untappd.
Het gebruik van Untappd
Bij Mr. Hop gebruiken we ook dagelijks Untappd, persoonlijk check ik ook nog altijd ieder bier in wat ik drink. Zo ben ik in 2024 ook tot ruim 800 nieuwe bieren gekomen, je kunt dus wel stellen dat het mijn favoriete sociale platform is (TinoLameros voor die mensen die me willen volgen). Toch is Untappd me dit jaar wat meer in negatieve zin opgevallen. Dat komt dan bijvoorbeeld door het feit dat mensen een bier beoordelen op smaak en minder op kwaliteit. Wat logisch is, maar waardoor het wel vaak een verkeerd beeld vormt.
Dat kun je bijvoorbeeld zien aan de bieren die in onze Adventskalender zaten. Met zo’n kalender weet je als ontvanger van tevoren natuurlijk niet wat je iedere dag kan verwachten. Zo zul je dus ongetwijfeld ook bieren krijgen die je normaal gesproken zou overslaan. Wanneer die persoon zo’n bier beoordeelt met commentaren als “dit lust ik niet”, of “ik drink nooit stouts” en het vervolgens een half punt geeft, heeft het bier al meteen een paar 5’en nodig om het gemiddelde weer wat op te krikken.
Als hetzelfde bier nooit in zo’n verrassingspakket had gezeten, maar het gewoon in de winkelschappen was verschenen, zou het bier hoogstwaarschijnlijk een hogere, of in ieder geval een minder scheve, beoordeling hebben gekregen. Door dit soort beoordelingen kan ik me behoorlijk goed voorstellen dat er brouwerijen zijn die geen bier voor een adventskalender willen maken. Of bij de bieren minder risico’s nemen en voor heel gangbare smaken gaan.
Moet er iets met Untappd gebeuren?
Nou weet ik niet zeker of brouwerijen er zo ook over denken, of dat ze voor verrassingspakketten gewoon nog steeds maken wat ze zelf heel goed vinden. Wel heb ik dit jaar al op een festival meegemaakt dat brouwerijen zich vaak laten leiden door de app. Zo stond ik te praten met een brouwer van een brouwerij die bekend staat om hun IPA’s en stouts, daar liet hij me een van hun nieuwste bieren proeven. Maar, dikke plottwist, dat was een lager. Hij vroeg me dan ook om het bier zeker niet in te checken op Untappd. Want dit bier zou nooit uitkomen. Heel jammer, aangezien het een uitzonderlijk goede lager was, maar omdat de brouwerij met allerlei moderne craft bieren naam heeft gemaakt, zou een lager tussen al dat geweld waarschijnlijk in negatieve zin opvallen op Untappd.
Aangezien ik het nu al een hele tijd over Untappd heb, is het wel duidelijk dat dit een erg belangrijke factor in het (Nederlandse) bierlandschap is geworden. Daarbij heeft het de positieve kant dat de hobby van speciaal- en craft bier veel populairder wordt. Maar ook direct het negatieve gevolg dat brouwerijen minder risico’s durven te nemen, experimenteren en dat een bier een slechtere score krijgt dan het verdient en daardoor minder gedronken zal worden.
Zoals mijn collega Frank al pleitte voor een andere manier van scores geven op Untappd, ben ik daar ook voorstander van. En, in tegenstelling tot hem, gebruik ik de app vrijwel dagelijks om mijn nieuwste bieren in te checken.
Wat ons te wachten staat in 2025
Komend jaar verwacht ik dat de opkomst van alcoholvrij bier sterk blijft doorzetten. Met bijvoorbeeld de Epos van La Trappe en Alcohol Free Dessert In A Can van Amundsen heb ik in 2024 al verschillende alcoholvrije bieren op, die gewoon steengoed zijn. Niet alleen als alcoholvrij bier, maar gewoon echt als bier. Brouwerijen weten dan ook steeds beter de volle smaken die we van ze gewend zijn te kunnen brouwen met veel minder alcohol.
Daarbij verwacht ik ook dat brouwerijen weer wat meer teruggrijpen naar de basisingrediënten en wat minder op allerlei toevoegingen. Want met de basisingrediënten kan ook al van alles gedaan worden. Geregeld zie ik hopsoorten voorbij komen waarvan ik tot dan nog nooit had gehoord. Brouwerijen voegen steeds vaker allerlei moutsoorten aan hun bier toe en gebruiken de hop op een net ander moment. Alles heeft dan invloed op de uiteindelijke smaak.
Waar drink ik mijn bieren in 2025?
Dit jaar ga ik helaas niet naar Tallinn en staan er ook nog niet echt andere bierreisjes op het programma (Billie’s daargelaten). Je gaat me ongetwijfeld wel op een aantal bierfestivals in Nederland kunnen spotten, zodat ik daar weer eens kan gaan kijken welke soft serve Pastry Sour ik dan zeker niet mag missen.
Dit was mijn spreekbeurt over het bierjaar 2024, zijn er nog vragen? Stel ze gerust in een mail naar [email protected] en richt ze aan Tijn.