BROUWERIJ OPROER

Begin 2016 kwamen de twee Utrechtse brouwerijen: Rooie Dop en RUIG, samen en besloten Bart-Jan Hoeijmakers en Mark Strooker om samen verder te gaan als de Brouwerij Oproer.

Brouwerij Oproer uit Utrecht

Begin 2016 kwamen de twee Utrechtse brouwerijen: Rooie Dop en RUIG, samen en besloten Bart-Jan Hoeijmakers en Mark Strooker om samen verder te gaan als de Oproer Brouwerij. Vóór de fusie exporteerden de twee brouwerijen al naar meer dan 30 landen en met Oproer wordt dat bereik alleen maar groter.

Brouwerij Oproer

In het vaste assortiment van Oproer is aan iedereen gedacht. Zo zijn er de session IPA 24/7 en de Imperial Oatmeal Stout en vrijwel al het denkbare daartussen. Ook al zie je in het vaste assortiment niks van je eigen smaak terugkomen, zou het goed kunnen dat Oproer toch ooit een, voor jou, perfect bier heeft gemaakt. Er wordt veel geëxperimenteerd met wilde gisten, bacteriën en verschillende fruitsoorten. Al die experimenten hebben er inmiddels al voor gezorgd dat er 200 verschillende bieren uit de Utrechtse tanks zijn gekomen.

Assortiment Brouwerij Oproer

Naast de experimentele bieren maakt Oproer ook de RUIG bieren, zo wordt de limited barrel series genoemd, die bestaat uit vatgerijpte ales en sours.  Het zijn bieren van gemengde gisting, fermentatie en soms worden ze nog gerijpt in vaten. De smaken zijn altijd anders, maar blijven uitgesproken.

De duurzame Oproer brouwerij

Oproer staat voor duurzaamheid en respect voor het milieu en dieren. De twee oprichters komen uit de krakerswereld en hebben hun idealen meegenomen naar de brouwerij. Zo worden de Oproer-bieren die in Amerika verkocht worden in Oregon gebrouwen, zodat de flessen geen oceaan over hoeven te steken.

Duurzame Oproer Brouwerij

De bostel, een afvalproduct van het brouwproces, gaat naar een lokale bakker. Die gebruikte het als grondstof voor broodjes die in de pub van Oproer werden geserveerd. Als het afvalproduct niet naar de bakker gaat, is het bestemd voor veevoer. De mannen van Oproer doen dit met enige tegenzin, omdat ze de bio-industrie liever niet steunen, maar weggooien is al helemaal zonde.

Duurzame brouwpub

Het duurzame karakter van de brouwerij is ook duidelijk te zien in de Oproer pub, daar werd uitsluitend veganistisch eten geserveerd. Daarmee laten ze zien dat het niet anders moét, maar wel anders kan. Door een grote brand in het CAB-gebouw is de pub sinds 11 januari 2021 niet meer in gebruik. De rookschade heeft de pub compleet verwoest. 

De brand heeft het nodige leed veroorzaakt, maar inmiddels is Oproer bezig om uit de as te herrijzen. Door middel van een crowdfundactie is er binnen een maand het beoogde bedrag opgehaald om een nieuwe pub op te bouwen.
Doordat er nóg meer is gedoneerd dan het eerste streefbedrag kan de brouwerij zelf ook nog uitbreiden. De brouwcapaciteit wordt met dat extra geld verdubbeld. Zo kunnen nog meer mensen genieten van de Oproer-bieren.

Officieel beoordeeld en getest

door 7063 Mr. Hop-fans gemiddeld 9.82
10.0
Jan 17/11/2024
Positieve punten
Snel gevonden wat ik zocht en de volgende dag al ontvangen.
Verbeterpunten of tips
Geen
Bekijk alle 7063 beoordelingen