Twee Zaanse vrienden, Paul Riteco en Steven de Cleen, zijn samen opgegroeid en waren altijd al geïnteresseerd in de rijke verhalen en het eten van de Zaanstreek. Beide invloeden zijn nu de drijfveer achter de brouwerij. Met lokale ingrediënten worden karaktervolle bieren gebrouwen en elk bier uit het vaste assortiment is gerelateerd aan de Zaanse geschiedenis.
Hoop bieren met een verhaal
Het verhaal van Oudt Heyn en syn wyf is bijvoorbeeld te koppelen aan de stichtingsdatum van Zaandijk en wellicht ook de uitspraak: 'Een dijk van een wijf'. De East Coast IPA Kaper is vernoemd naar Claes Compaen, die in de 17e eeuw niet genoeg verdiende en zo de piraterij in ging. Nadat hij in 4 jaar meer dan 350 schepen beroofde wilde hij weer terug naar Oostzaan, hij kocht zijn immuniteit terug en ging leven naast zijn vele slachtoffers.
Zo hangt er bij ieder bier uit de vaste collectie een verhaal wat terugkijkt naar de roemruchte geschiedenis van de Zaanstreek.
Voor elk seizoen
Naast de vaste bieren brouwen de Canadese Pierre-Yves en zijn brouwteam ook een bier voor ieder seizoen. Zo hebben ze voor de lente een bockbier met bisongras, waardoor er een vleugje vanille in de smaak komt. In de herfstbock komt een vleugje rum naar voren. Zo hebben ze dus ook van twee klassieke bieren echt een eigen brouwsel gemaakt.
Ook voor de twee andere seizoenen zijn er twee bieren op de markt, een zeer tropische IPA voor de zomer en een chocolade porter voor de donkere, koude dagen.
Experimenteel
Naast deze bieren die je regelmatig tegen kunt komen, worden er ook bieren met gelimiteerde oplage gemaakt. Dat gebeurt allemaal in LAB44, de proefbrouwerij van Hoop. In een oud laboratorium op het Hembrugterrein in Zaandam wordt getest met nieuwe smaken en worden bieren in gelimiteerde oplage uitgegeven.
Een van de laatste creaties is bijvoorbeeld de Spicy Tripel, een klassieke Belgische tripel waar Zaanse mosterd aan is toegevoegd voor wat extra pit. En is er met de Smoky SMaSH nieuw leven geblazen in een haast uitgestorven biersoort uit Polen met een enkele mout- en hopsoort.
Hoop doet leven
Bij Hoop is duurzaamheid een van de belangrijkste aspecten. Ook bij de bouw van de brouwerij stond duurzaamheid hoog op de lijst, dat is te zien aan de 300 zonnepanelen die op de brouwerij, het restaurant en de bijbehorende kantoorruimte zijn gelegd. Zo kun je genieten van een 'energieneutraal biertje'. Dat smaakt hetzelfde, maar het voelt beter!
De bieren van Hoop staan voor de Hollandse onverzettelijkheid; toegankelijk maar met karakter. De spreuk van de brouwerij 'Hoop doet leven, leven doet drinken' krijgt in de tijd waarin we leven nog een extra actuele lading. Of, zoals de brouwerij zelf zegt; Er is altijd hoop!
Naast de brouwerij in Zaandijk is er ook een zusterbrouwerij te vinden in Dublin. De naam kun je zo al raden, die heet inderdaad 'Hope Brewery'. Met de oud Zaandijker Wim de Jongh aan het roer wordt ook daar volgens hetzelfde principe bier gemaakt. Zo maken ze ook daar bier met een verhaal, de Ierse geschiedenis zit immers ook vol van mythes en verhalen.
Officieel beoordeeld en getest
door 7063 Mr. Hop-fans gemiddeld 9.82
10.0
Jan
17/11/2024
Positieve punten Snel gevonden wat ik zocht en de volgende dag al ontvangen.