In 2015 is Brouwerij Frontaal opgericht door Roel Buckens na een jarenlange zoektocht naar verschillende smaken en aroma’s. Die tocht maakte hij langs verschillende brouwerijen, waar hij ervaring opdeed, las hij in literatuur over bieren en vooral door het zelf te proberen. Het vak van het brouwen hebben ze zich bij Frontaal dan ook zelf aangeleerd.
De eerste locatie van de brouwerij vond hij bij creatieve broedplaats STEK in Breda. Daar werd een zeecontainer omgebouwd tot brouwcontainer, de eerste Frontaal-bieren werden daar een feit. Al na een klein jaar was het duidelijk dat de brouwerij te groot werd voor het stekje.
Frontaal verhuisde naar de oude snoepfabriek De Faam en groeide het door tot de brouwerij die nu in heel Nederland en daarbuiten bekend is. Naast de brouwerij zelf is er ook een brouwcafé te vinden met 31 tappunten, waar naast bieren van Frontaal ook verschillende bieren van bevriende brouwerijen uit stromen. De bieren van Frontaal en verschillende andere brouwerijen komen ook tevoorschijn op het bierfestival van de brouwerij zelf: Brewda. In september vindt de 7e editie van het festival plaats, waar naast Frontaal, internationale en nationale brouwerijen hun bieren tentoonstellen.
Crowdfunding voor nieuwe brouwerij
Inmiddels is zelfs de oude fabriek te klein geworden. Om een nieuwe brouwerij te bouwen had Frontaal een crowdfunding opgezet, de grootste die er ooit in Nederland geweest is. Met bijna 3700 investeerders werd het doel van 5 miljoen euro gehaald, wat direct aantoont hoeveel vertrouwen er in Frontaal is.
Anders dan bij de meeste crowdfund-acties gaat het hier om investeerders die aandelen in de brouwerij hebben gekocht. Zij kunnen dan ook zeggen dat ze eigenaar van een deel van de brouwerij zijn. Als de bouw is voltooid zal de brouwerij groeien van 1.500 tot 7.650 vierkante meter, ruim 7 keer groter dan de huidige brouwerij. Daarbij komt dan ook weer een nieuw brouwcafé, meer ruimte voor vaten om in te rijpen en zelfs een eigen distilleerderij. Frontaal zal zich dus ook op andere dranken gaan richten, en wellicht die dranken weer gebruiken om bieren op te laten rijpen.
Beer For Thought
De bieren van Frontaal worden allemaal met hetzelfde motto gebrouwen, ‘Beer for Thought’. Ze brouwen bieren die jou aan het denken moeten zetten. Bij het proeven zou je moeten denken aan hoe de kleuren, smaken en geuren tot stand zijn gekomen. En wat je daar lekker bij zou kunnen eten, of welk ingrediënt nou voor die ene specifieke smaak heeft gezorgd.
Brouwerij Frontaal zorgt er ook voor dat er genoeg is om over na te denken. Iedere maand komen er namelijk zeven(!) nieuwe bieren uit de ketels. Met de nieuwe locatie komt er natuurlijk ook meer ruimte om verder te groeien, het zou dus zomaar kunnen dat dit aantal nóg hoger wordt.
Samenwerkingen
Om al dat nieuwe bier te brouwen kiest Frontaal er geregeld voor om samenwerkingen aan te gaan. Zo komen er jaarlijks bieren in samenwerking met The Bruery uit, de ‘I’ve Got Friends In The Music Business’ serie. Iedere editie wordt dan ook nog op vaten gelegd zodat er een normale en een vatgerijpte versie op de markt komen. Naast samenwerkingen met brouwerijen kijkt Frontaal ook vaak buiten de bierwereld. Eind 2021 is er bijvoorbeeld een Pastry Stout gebrouwen in samenwerking met Tilburgse chocolatier Friandries. De belangrijkste ingrediënten waren cacao nibs en timut peper, ingrediënten waar Friandries weer een bonbon van had gemaakt.
Daarnaast zijn er ook al twee versies van een Session IPA uitgebracht in samenwerking met de Ride Beyond Crew, een fietsgroep. De groep zelf staat bekend dat ze allerlei zware tochten over de hele wereld fietsen en Frontaal heeft de Keep Rollin gemaakt als perfect bier om na zo’n tocht te drinken.